Druhý ročník Kinderiády sa rozbieha v Prešove

20.09.2007 Prešov

Druhý ročník atletických pretekov Kinderiáda na Slovensku sa začína regionálnym kolom v Prešove. 25. septembra 2007 si malí pretekári zmerajú sily na štadióne Základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove.
Hlavnou odmenou športového dňa bude postup troch najlepších škôl do finále, ktoré sa bude konať v júni 2008 v Bratislave. Vo finále budú rozdelené peňažné výhry od spoločnosti Ferrero Česká v celkovej hodnote 150 000 korún, ktorá je organizátorom súťaže. Odbornú garanciu nad pretekmi prevzal Slovenský atletický zväz.

V Prešove sa stretnú osemčlenné družstvá zložené zo žiakov druhých až piatych ročníkov zo základných škôl celého Prešovského kraja, aby súťažili v atletických disciplínach. Všetci účastníci si najprv zabehnú šprint na 60 metrov a potom predvedú svoj talent v individuálnych disciplínach - v skoku ďalekom s rozbehom aj z miesta, v hode plnou loptou a kriketovou loptičkou. Preteky vyvrcholia náročným štafetovým behom na 4 x 60 m. Tri víťazné družstvá postúpia do finále, v ktorom môžu pre svoju školu získať finančnú odmenu na rekonštrukciu školských športovísk a nákup športového náradia.

Patrónom druhého ročníka sa stal šesťnásobný majster sveta a bronzový medailista z olympijských hier v Aténach v K-4 Juraj Bača a jeho spolupatrónkou je mladá talentovaná atlétka Alexandra Štuková. Jej atletické začiatky sú spojené so Základnou školou na Záhoráckej ul. v Malackách, ktorá sa stala víťazom prvého ročníka Kinderiády na Slovensku. „Oceňujem projekt Kinderiáda, vďaka ktorému sa deti môžu oboznámiť s atmosférou skutočných pretekov na atletickom štadióne. Navyše majú možnosť zmerať si svoje schopnosti s rovesníkmi. Takáto skúsenosť im môže pomôcť lepšie sa rozhodnúť, akému športu sa chcú venovať, “ povedal Juraj Bača.

Okrem súťažných disciplín sú pre deti pripravené aj mimosúťažné disciplíny Kid´s Athletisc a súťaže Kinder Happy Hippo, ktoré im spestria čas medzi jednotlivými pretekmi. Náročnosť týchto disciplín je prispôsobená detskému veku. Budú si môcť vyskúšať napríklad skok o tyči, beh cez prekážky či hod oštepom.
Jana Dugasová
AMI Communications Slovakia
 

Vyberte región

mark